Kajszi magyarkajszi
- Cikkszám: gykaj4
- Elérhető: 5 db
- Leírás:
A Magyar kajszi az egyik legismertebb és legelterjedtebb magyar kajszibarack fajta, amelyet kiváló íze, illata és sokoldalú felhasználhatósága miatt értékelnek.
Jellemzői:
- Érési időszak: Középkorai érésű, általában július első felében szüretelhető.
- Gyümölcs mérete és súlya: Közepes méretű, súlya átlagosan 40-50 gramm.
- Íze: Kellemesen édes, enyhén savanykás, aromás és zamatos. Húsa lédús, de nem túl puha, jól aszalható és feldolgozható.
- Színe: Narancssárga alapszín, a napos oldalon pirosas fedőszínnel. Héja vékony, könnyen hámozható.
- Termékenység: Jó termékenységű, rendszeresen és bőségesen terem, bár időnként hajlamos az alternanciára (évek közötti váltakozó terméshozamra).
- Beporzók: Általában öntermékeny, de más kajszifajták közelsége növelheti a hozamot (pl. Ceglédi óriás, Gönci magyar kajszi).
- Virágzás ideje: Korai virágzású, március végén, április elején virágzik, így érzékeny lehet a tavaszi fagyokra.
- Tenyészhely: Meleg, napos fekvést igényel, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajon érzi magát a legjobban. A dombvidéki éghajlaton jobban ellenáll a fagyoknak.
- Metszése és gondozása: Rendszeres metszést igényel a termőképesség és a gyümölcsminőség fenntartása érdekében. Fontos a fa korona szellősségének biztosítása.
- Betegségekkel szembeni ellenállás: Közepesen ellenálló, de hajlamos lehet a moníliára és a levéllyukacsosodásra. Rendszeres növényvédelem és megelőző permetezés ajánlott.
A Magyar kajszi friss fogyasztásra, lekvárkészítésre, befőzésre és aszalásra is kiváló. A magyar kajszibarack-pálinka alapanyagaként is igen népszerű, mivel a fajta gazdag aromavilággal és magas cukortartalommal rendelkezik.
-
3,490Ft.
- Nettó ár: 2,748Ft.